V pátek 28. června 2024 se naše MŠ vydala na výpravu do zaniklé obce ÚJEZD. Cílem naší výpravy byl nádherný stoletý javor klen, který se nachází na cestě od Památníku padlých ve světových válkách směrem k Nejzápadnějšímu bodu Čech.

Újezdský javor byl nominován na strom roku. Z 60 navrhovaných stromů z celé naší republiky byl odbornou porotou vybrán do desítky finálových stromů. Hlasování o strom roku bude spuštěno 22. 7. 2024 na www.stromroku.cz a potrvá 11 týdnů.

S Verunkou jsme upravily a nakreslily na naše školková trička Újezdský javor s nápisem Máme rádi stromy a vyrazily.

Naše výprava se uskutečnila ve spolupráci s obcí, která zajistila přepravu dětí minibusem a připravila sladké překvapení a pití. Naše báječná paní kuchařka Monika, nám na piknik pod javorem upekla výbornou pizzu, přibalila melouna a další dobroty, které nám v přírodě moc chutnaly.

Na naší výpravě k Újezdskému javoru jsme se také setkali s Ladislavem Kořenem, kterého můžete znát ze Zázraků přírody, vysílané Českou televizí.

Děti si s Láďou popovídaly, zahrály hry, zazpívaly a také si vyzkoušely, jaké to je stát před televizní kamerou. Naše děti se tak spolu s Ladislavem Kořenem objeví v medailonku o Újezdském javoru, který bude v upoutávce k hlasování o Strom roku.